Какво трябва да знаем за ксеноновите крушки D2S

Всички превозни средства в наши дни имат определена осветителна уредба.  Тази система е една от най-важните за нашата безопасност, така че оптимизирането й никога не е било пренебрегвано от производителите на автомобили. Основните видове крушки, които се използват в съвременните автомобили са халогенни и ксенонови, като вторите са по-модерния и популярен в наши дни вариант, понеже освен, че придават по-красива визия, те носят със себе си редица предимства през халогенните.


Основните са:

  • 5 пъти по-дълъг живот
  • 2 пъти по-ниска консумирана енергия
  • по-ниска температура при светене

Крушките с ксенонов газ издържат 4000 часа непрестанно светене, т.е. ако шофирате по час, два на ден, вие ще карате с едни крушки между 5 и 10 години. Благодарение на по-ниската си консумирана мощност (35W, за разлика от 55W при халогенните), ксеноновите крушки спестяват доста сериозно количество енергия, което води до по-нисък разход и по-малко вредни емисии.

Ксеноновите крушки, които започват да навлизат в автомобилите след 1992-ра година, са най-често с цокъл, означен със следните абревиатури: D2S и D2R. Те се монтират единствено на късите светлини, като разликата между тях е, че D2S са предвидени за добре насочени фарове, каквито са тези със лупа, докато D2R са за фарове с рефлектор, т.е. такива, които са по-слабо насочени. Крушки D2R имат покритие върху горната част на стъклената капсула, което на теория намалява разсейването на светлината и възможността да заслепяват насрещно движещите се. За да не са взаимозаменяеми, тези два типа ксенонови крушки се различават по начина си на захват. Разменени са позициите на улеите, с които се захващат за фара, както можете да видите от снимката:

Реално покритието, за което споменахме по-горе не е нищо различно от непрозрачно фолио и поне при нашите тестове не успяхме да усетим разлика в светенето, по-малко заслепяване и т.н.
Крушките с ксенон от първо поколение имат едно леко забавяне при първоначалното им светване (запалване), което ги прави малко неудобни за употреба на дългите светлини, понеже се губи възможността да премигвате бързо. Причината за това е, че за да започне да свети на ксеноновия газ са му необходими минимум 20000 волта напрежение, което се създава от трансформатор, наречен баласт. В началото на новото хилядолетие обаче, инженерите на Philips въвеждат крушките D1S, при които недостатъка с бавното светване е напълно изключен и поправен. При въпросните крушки освен основния баласт, който създава напрежението, необходимо за светването, има още един помощен, закрепен на самата крушка, който стои в режим на готовност от момента на подаване на контакт на автомобила ви, до неговото изгасяне. Този допълнителен баласт дава възможност на ксеноновата крушка D1S да светне със скорост 0.05 секунди, което я прави идеална и за къси и за дълги светлини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *