Традиционна българска сватба – ритуали

Всички ритуали от същинската българска традиционна сватба точно определен смисъл имат и от строго определени лица се изпълняват, макар и в различните райони да варира персонажът. Освен младоженците, главни роли кумът и кумата играят, деверът, зълвите и др. Същинската сватба с церемониалното канене на гостите започва и традиционни пожелания за сватба. Лицата, които това вършат, са с кърпи по раменете накичени и бъклица с вино носят и с ракия съдинки.

В по-малките селища практически всички са поканени. Същевременно за празничната трапеза обредното приготвяне на хляба се извършва. Това и в двата дома от млади жени се прави, като са съпроводени всички ритуали с „осветени“ песни от традицията. Втори момент е на сватбеното знаме направата, което от девойки се върши също. Знамето е бяло, червено, бяло-червено, като с цветя е украсен върхът му, ябълка позлатена и глава кромид с любовни пожелания. На повечето места на момичето в дома и сватбено дръвче се прави, с цветя накичено, позлатени плодове и панделки. То при всички сватбени шествия се носи и пред най-почетните сватбари на трапезата се поставя. В дома на кума венци правят, които от „лош поглед“ предпазват и други неприятности. Те на главите на младоженците се поставят при черковната служба, които с тях остават към дома по пътя.

Преди извеждането от бащиния дом на невестата, нейните дружки косите й разплитат, сресват и отново сплитат, с обредни плачове и песни огласяйки стаята. На свой ред, младоженецът от приятелите си ритуално бива обръснат, дори и голобрад да е все още. При церемонията песни също се пеят с пожелания за сватба, като обичаят като край на ергенството се осмисля. Разпространените момкови или момински прощални вечери по Европа са рядкост в България.

Обличането на младоженката с най-хубавите дрехи, киченето й с украшения, накити, венци и други, става също с много салтанати. Накрая забулването идва с червено плътно платно, през което нищо не се вижда – символичното изолиране от външния свят, и на света от нея. От началото на 20 век е заменено червеното платно с фабричен тънък тюл.

Сватбеното веселие, без любовни пожелания, но с пиршества, песни, игри и прахосване на барут, поне 3 дни трае, като с разбулването на невестата завършва и отиването й за вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *